Rijksmuseum Amsterdam

Het Rijksmuseum Amsterdam is het museum van Nederland. In 2013 heeft het geheel vernieuwde museum haar deuren weer geopend voor het publiek met een adembenemend gebouw, een verrassende inrichting, prachtige tentoonstellingen en vele prettige faciliteiten voor jong en oud. De bezoeker maakt een reis door de tijd waarbij schilderijen, beelden, historische voorwerpen en kunstnijverheid in onderlinge samenhang worden getoond. In 80 zalen vertellen 8.000 objecten het verhaal van 800 jaar Nederlandse kunst en geschiedenis, met Rembrandts meesterwerk ‘De Nachtwacht’ als het indrukwekkend middelpunt.

Geschiedenis Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum opende, als Nationale Kunstgalerij, voor het eerst in 1800 haar deuren. Het was toen gevestigd in het Huis ten Bosch in Den Haag. Destijds bestond de collectie voornamelijk uit schilderijen en historische voorwerpen. In 1808 verhuisde het museum naar de nieuwe hoofdstad Amsterdam, waar het werd gevestigd in het Paleis op de Dam. Toen later koning Willem I aantrad kwamen de schilderijen met de nationale prentencollectie in het Trippenhuis aan de Kloveniersburgwal terecht en gingen de overige voorwerpen terug naar Den Haag. Het huidige gebouw werd in 1885 in gebruik genomen.

Het Rijksmuseum Amsterdam verbindt mensen, kunst en geschiedenis. In het museum krijgen kunst en geschiedenis betekenis voor een breed samengesteld, hedendaags (internationaal) publiek. Het Rijksmuseum bewaart, beheert, conserveert, restaureert, onderzoekt, bewerkt, verzamelt, publiceert en presenteert voorwerpen van kunst en geschiedenis, in en buiten het eigen gebouw.

Samenwerking VriendenLoterij
Het Rijksmuseum ontving in 2020 samen met het Kröller-Müller Museum, het Van Gogh Museum en het Mauritshuis € 7,4 miljoen, dat de musea onderling verdelen. Daarnaast ontving het Rijksmuseum vorig jaar een bedrag van € 616.839,-. Dit bedrag is bij elkaar gespeeld door deelnemers die speciaal voor het Rijksmuseum meespelen in de VriendenLoterij.

VIP-KAART
Met de VriendenLoterij VIP-KAART heeft u gratis toegang tot dit museum. Bij tijdelijke tentoonstellingen kan een toeslag worden gevraagd. Benieuwd naar de overige voordelen van de VIP-KAART? Kijk op www.vriendenloterij.nl/vipkaart.

U ontvangt de VIP-KAART automatisch als u deelnemer wordt in de VriendenLoterij. De kaart is geldig zolang u meespeelt. Meer informatie over de VriendenLoterij kunt u vinden op: www.vriendenloterij.nl.

Bekijk de website