Frans Hals Museum

Het Frans Hals Museum is het museum voor moderne en hedendaagse kunst in Haarlem. Het is gevestigd is een 17e eeuws gebouw, het oudemannenhuis dat is 1609 is gerealiseerd dankzij de opbrengst van een loterij.

De collectie van Haarlemse meesters uit de Gouden Eeuw, waaronder de grootste verzameling schilderijen van Frans Hals ter wereld, is uniek. Aan het begin van de 17e eeuw onderging de schilderkunst een radicale verandering, waarvoor in Haarlem de basis werd gelegd. Deze omslag bepaalde uiteindelijk de allure en de grandeur van de Gouden Eeuw, waardoor Haarlem met recht kan worden aangemerkt als de bakermat van de Gouden Eeuw.

Tentoonstellingen
Het Frans Hals Museum toont regelmatig solopresentaties van internationaal spraakmakende kunstenaars die nog niet eerder in Nederland hebben geëxposeerd. De programmering van het Frans Hals Museum heeft een signalerende functie; het beleid betreft tentoonstellingen is erop gericht om een inzicht te geven in de ontwikkeling van internationale hedendaagse kunst.

Collectie
De gehele collectie bestaat uit ongeveer 10.000 werken van moderne en hedendaagse kunst. De aandacht bij het verzamelbeleid gaat uit naar drie zwaartepunten: werk dat de blik richt op de mens, werk met een aandachtige blik op de samenleving, en werk dat een ontsnapping aan de (bittere) realiteit tracht te bieden.

Samenwerking VriendenLoterij
Het Frans Hals Museum ontvangt jaarlijks € 200.000 van de VriendenLoterij. Daarnaast ontving het museum € 92.471 over 2020. Dit bedrag is bij elkaar gespeeld door deelnemers die speciaal voor het Frans Hals Museum meespelen in de VriendenLoterij.

Frans Hals Museum is al sinds 2008 beneficiënt van de VriendenLoterij.

VIP-KAART
Met de VriendenLoterij VIP-KAART heeft u gratis toegang tot dit museum. Bij tijdelijke tentoonstellingen kan een toeslag worden gevraagd. Benieuwd naar de overige voordelen van de VIP-KAART? Kijk op www.vriendenloterij.nl/vipkaart.

U ontvangt de VIP-KAART automatisch als u deelnemer wordt in de VriendenLoterij. De kaart is geldig zolang u meespeelt. Meer informatie over de VriendenLoterij kunt u vinden op: www.vriendenloterij.nl.

Bekijk de website