Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het instituut voor mediacultuur. In het museum van Beeld en Geluid worden ontwikkelingen rondom mens, media en maatschappij van heden, verleden en toekomst getoond vanuit mediahistorisch perspectief. Dit doet Beeld en Geluid aan de hand van zijn dagelijks groeiende audiovisuele collectie, actuele expertise van de media en netwerk onder mediaprofessionals. Beeld en Geluid laat zien hoe media zich hebben ontwikkeld in de (recente) geschiedenis, volgt actuele ontwikkelingen en reageert op nieuwe mediafenomenen. Het instituut benadrukt hiermee het belang en de betekenis van pluriforme en onafhankelijke media.

Beeld en Geluid maakt de unieke collectie en de kennis daarover breed toegankelijk voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek.

Beeld en Geluid trekt jaarlijks zo’n 200.00 bezoekers. Mede dankzij de bijdragen van de BankGiro Loterij en haar deelnemers kunnen er voor deze bezoekers unieke tentoonstellingen en uiteenlopende mediaculturele activiteiten worden neergezet.

Oprichting en geschiedenis

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid bestaat sinds 1997. Sindsdien is het een wereldwijd toonaangevend kennisinstituut op het gebied van mediacultuur en Audio-Visuele-archivering. In 2006 opende Beeld en Geluid zijn iconische gebouw op het Mediapark in Hilversum. In 2017 fuseerde het Persmuseum met Beeld en Geluid. Daarmee vormt zich één organisatie, die de geschiedenis en actualiteit van media, pers en journalistiek belicht en zorg draagt voor het beheer en de verdere ontwikkeling van de pers- en mediacollecties in Nederland.

Nieuw mediamuseum

Het museum is sinds eind oktober 2020 gesloten voor een grootste verbouwing.

De media zijn fundamenteel veranderd en Beeld en Geluid beweegt met deze ontwikkelingen mee. Er wordt gewerkt aan een compleet vernieuwd en hypermodern museum dat medio 2022 opent. Een museum waarin je als bezoeker door middel van een gepersonaliseerde reis wordt meegenomen in jouw eigen leven in media en dat laat ervaren wat jij kunt doen met media, wat media doen met jou, en met de maatschappij. De BankGiro Loterij steunt de ontwikkeling van het nieuwe mediamuseum.

Gebouw blijft toegankelijk

Het gebouw van Beeld en Geluid blijft toegankelijk als archief, bron van hergebruik en beschikbaarstelling, het onderwijs, de erfgoedsector, evenementen en kinderfeestjes. Tussen november 2020 en medio 2022 organiseert Beeld en Geluid bovendien diverse activiteiten in het gebouw, online en op andere locaties in het land zoals in Beeld en Geluid Den Haag en in de bibliotheek op de Neude in Utrecht.

VIP-KAART

Met de BankGiro Loterij VIP-KAART heeft u gratis toegang tot dit museum. Bij tijdelijke tentoonstellingen kan een toeslag worden gevraagd. Benieuwd naar de overige voordelen van de VIP-KAART? Kijk op www.bankgiroloterij.nl/vipkaart.

U ontvangt de VIP-KAART automatisch als u deelnemer wordt in de BankGiro Loterij. De kaart is geldig zolang u meespeelt. Meer informatie over de BankGiro Loterij kunt u vinden op: www.bankgiroloterij.nl.

Bekijk de website