Het Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe water werelden verbindt. De collectie van Het Scheepvaartmuseum is één van de grootste en meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld. Ontdek 500 jaar Nederlandse maritieme geschiedenis en ervaar hoe sterk deze verbonden is met de samenleving van vandaag en van de toekomst. Het museum bied je een gevarieerd aanbod aan vaste en tijdelijke tentoonstellingen. Maak kennis met 50 hoogtepunten uit onze collectie en breng een bezoek aan de Hoofdgalerij. De tentoonstelling Republiek aan Zee die hier te zien is, laat zien hoe Nederland zich tot maritieme natie heeft ontwikkelt. Cartografie & Curiosa neemt je aan de hand van eeuwenoude kaarten mee op reis naar Zuid-Afrika, Indonesië, Japan, Australië en Brazilië. Maar er is niet alleen aandacht voor alle pracht en praal. Het Scheepvaartmuseum laat in de nieuwe presentaties ook de keerzijde van de ‘gouden eeuw’ zien, die zich voltrok onder koloniale overheersing en slavernij.

Aan de steiger ligt de replica van het VOC-schip Amsterdam dat ook van binnen bekeken kan worden. Op het schip kunnen kinderen door het ruim kruipen, een kanon afschieten of een lading hijsen om vervolgens uit te rusten in de hangmatten. Een absoluut hoogtepunt is de 200-jaar oude Koningssloep die in een speciaal ontworpen schiphuis ligt. Deze koninklijke roeisloep werd 200 jaar geleden gebouwd in opdracht van Koning Willem I, een must-have voor koninklijke monarchen. Het museum is gevestigd in een 17e -eeuws pakhuis, een monument dat voor de Admiraliteit werd gebouwd. De iconische overkapping van de binnenplaats is gebaseerd op is geïnspireerd op de kompaslijnen van oude zeekaarten.

Daarnaast zijn er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen te zien. Voor meer informatie zie www.hetscheepvaartmuseum.nl.

Bijdrage VriendenLoterij
Het Scheepvaartmuseum wordt sinds 2006 gesteund door de Loterij. De jaarlijkse bijdrage wordt gebruikt om de rijke geschiedenis van Het Scheepvaartmuseum te onderhouden en ervoor te zorgen dat dit ook voor de volgende generaties toegankelijk blijft. In 2016 ontving het museum een extra bijdrage van € 760.000,- voor Dare to Discover.

VIP-KAART
Met de VriendenLoterij VIP-KAART heeft u gratis toegang tot dit museum. Bij tijdelijke tentoonstellingen kan een toeslag worden gevraagd. Benieuwd naar de overige voordelen van de VIP-KAART? Kijk op www.vriendenloterij.nl/vipkaart.

U ontvangt de VIP-KAART automatisch als u deelnemer wordt in de VriendenLoterij. De kaart is geldig zolang u meespeelt. Meer informatie over de VriendenLoterij kunt u vinden op: www.vriendenloterij.nl.

Bekijk de website