Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is niet zomaar een museum. Het is een fascinerende plek waar de bezoekers ontdekt hoe de trein de wereld heeft veranderd. Want de trein verbindt werelden.

Het Spoorwegmuseum in Utrecht kent een rijke geschiedenis. In januari 1927 werd de ‘Stichting Nederlandsch Spoorwegmuseum’ opgericht. De collectie werd ondergebracht in een nu verdwenen gebouw van de NS in Utrecht, waar op 1 december 1928 het ‘Nederlandsch Spoorwegmuseum’ officieel werd geopend. Na diverse verhuizingen wees de toenmalige president-directeur van de NS, het in 1939 gesloten Maliebaanstation in Utrecht aan als nieuwe locatie voor het museum. Na verbouwing werd het museum op 5 november 1954 officieel geopend.

Reis door de Nederlandse geschiedenis
Het museum is, met ruim 400.000 bezoekers per jaar, een echte publiekslieveling. Iedereen die zich in het museum begeeft voelt zich net als een eerste reiziger in een opgeleverd station in 1874. Een rijk beschilderde vestibule met kroonluchters, een wachtkamer 1e en 2e klasse, een luxe eetzaal en zelfs toiletten in 19e-eeuwse sfeer laten je zien hoe het station vroeger de poort naar de wereld was. Het zal je dan ook niet verbazen dat je hier ook je toegangskaartje voor Het Spoorwegmuseum bij 19e-eeuwse kassaluikjes moet bestellen. De Koninklijke Wachtkamer uit 1892 uit het station Den Haag Staatsspoor maakt het station tot een exemplaar van stations uit die tijd.

Het museum verrast jong en oud met onverwachte avonturen. Met luxe rijtuigen vol geheimen, stoere stoomlocomotieven met een rijke geschiedenis en treinstellen boordevol verhalen. Ontdek de belevenissen rondom het spoor. Met een levensecht station, theater, acteurs, simulators en wisselende tentoonstellingen en evenementen.

Samenwerking VriendenLoterij
Het museum ontving in 2020 een cheque van €621.287. Dit bedrag bestaat uit een vaste jaarlijkse bijdrage van €300.000, met daar bovenop een bijdrage van €321.287 van de deelnemers aan de VriendenLoterij die ervoor gekozen hebben direct voor het Spoorwegmuseum mee te spelen.

Dankzij de steun kan het Spoorwegmuseum de collectie onderhouden en restaureren én ervoor zorgen dat de treinen kunnen blijven rijden.

VIP-KAART
Met de VriendenLoterij VIP-KAART heeft u gratis toegang tot dit museum. Bij tijdelijke tentoonstellingen kan een toeslag worden gevraagd. Benieuwd naar de overige voordelen van de VIP-KAART? Kijk op www.vriendenloterij.nl/vipkaart.

U ontvangt de VIP-KAART automatisch als u deelnemer wordt in de VriendenLoterij. De kaart is geldig zolang u meespeelt. Meer informatie over de VriendenLoterij kunt u vinden op: www.vriendenloterij.nl.

Bekijk de website