Het Concertgebouw

In 1881 namen zes vooraanstaande Amsterdammers het initiatief voor de bouw van een nieuwe concertzaal. In 1888 vond het feestelijke openingsconcert van het Concertgebouw plaats. Ruim 125 jaar later is Het Koninklijk Concertgebouw, de koninklijke status verkreeg de zaal op zijn 125e verjaardag, een van de drukste bezette concertzalen ter wereld. Met meer dan 900 activiteiten per seizoen en meer dan 700.000 bezoekers per jaar wordt dit nog eens verduidelijkt. Het Concertgebouw is gevestigd aan het Museumplein, dit plein heeft jaarlijks meer dan 4.5 miljoen bezoekers.

Een instituut van wereldklasse
Het Concertgebouw is een instituut van wereldklasse. Het behoort tot de top drie concertzalen van de wereld door zijn unieke akoestiek en zijn vermaarde programmering. De akoestiek van de Grote Zaal is wereldwijd veel geroemd. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden zoals Gustav Mahler, Richard Strauss, Bernard Haitink, Louis Armstrong, Sting en anderen. Het Concertgebouw wil zoveel mogelijk mensen, jong en oud, ongeacht hun achtergrond laten kennismaken met het beste dat de wereld te bieden heeft op het gebied van muziek.

Het Concertgebouw organiseert zelf ongeveer de helft van de programmering, de overige programmering wordt voor een belangrijk deel ingevuld door vaste bespelers en huurders zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, Riaskoff’s Meesterpianistenserie en de Zaterdagmatinee. Het Concertgebouw beschikt over twee concertzalen, de Grote Zaal en de Kleine Zaal. Hiernaast zijn er de Koorzaal, de Spiegelzaal en diverse kleinere ruimtes. Naast concerten worden er in deze ruimtes regelmatig lezingen, rondleidingen en diners georganiseerd.

Samenwerking VriendenLoterij
Het Concertgebouw ontvangt jaarlijks € 500.000 van de VriendenLoterij. Daarnaast ontving het museum € 3.222.343,- over 2020. Dit bedrag is bij elkaar gespeeld door deelnemers die speciaal voor het Concertgebouw meespelen in de VriendenLoterij.

De bijdrage van de VriendenLoterij is bestemd voor de verduurzaming van het gebouw zodat het Concertgebouw een verlaging van het energiegebruik realiseert van tenminste 40%. Het Concertgebouw wordt sinds 2000 gesteund door de Loterij.

VIP-KAART
Met de VriendenLoterij VIP-KAART heeft u gratis toegang tot dit museum. Bij tijdelijke tentoonstellingen kan een toeslag worden gevraagd. Benieuwd naar de overige voordelen van de VIP-KAART? Kijk op www.vriendenloterij.nl/vipkaart.

Bekijk de website